Secebis Sejarah Pensijilan Halal Malaysia
“Mulai Januari ini (tahun 2013), logo dan ungkapan Halal seperti ditanggung Halal, makanan orang Islam, bufet Ramadan dan lain-lain lambang Islam yang boleh mengelirukan serta memperdayakan orang Islam adalah dilarang…Syarikat pengeluar, pengedar makanan atau barang-barang yang masih menggunakan logo dan ungkapan Halal bukan daripada JAKIM dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) akan dikenakan tindakan.”
~ Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Othman Mustapha, sumber Utusan Online
Bismillah. Sememangnya, tidak
dapat dinafikan, sistem pensijilan dan pemantauan Halal yang telah dilaksanakan
oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sejak sekian lama telah diiktiraf
oleh dunia pada masa kini. Sepertimana yang telah ambo kongsikan dalam facebook Abdullah Abas berkenaan ‘secubit’
dari sejarah pensijilan Halal Malaysia yang telah melalui suatu proses yang
amat mencabar sepanjang tempoh pelaksanaannya di Malaysia. Sebagaimana
direkodkan dalam laman sesawang Hab Halal JAKIM (halal.gov.my), penglibatan Jabatan ini dalam memberi pengesahan
status Halal kepada produk makanan dan barangan gunaan Islam d negara ini
bermula sejak tahun 1974 apabila Pusat Penyelidikan, Bahagian Hal Ehwal Islam,
Jabatan Perdana Menteri memberi surat pengesahan Halal kepada produk-produk
yang memenuhi kehendak syarak.
Bermula pada tahun 1994 pula, pengesahan Halal diberi dalam bentuk sijil
pengesahan beserta logo Halal dan mulai 30 September 1998 pemeriksaan Halal
dilaksanakan oleh Syarikat Ilham Daya iaitu sebuah syarikat yang dilantik oleh
kerajaan. Pada 1 September 2002, kerajaan telah
memutuskan bahawa semua urusan pengesahan Halal dilaksanakan sepenuhnya oleh JAKIM
melalui Bahagian Kajian Makanan dan Barangan Gunaan Islam yang mempunyai hanya
28 jawatan. Dengan perkembangan pesat industri makanan di negara ini dan
keperluan semasa umat Islam, maka pada 17 November 2005 Jabatan Perkhidmatan
Awam Malaysia telah meluluskan sebanyak 165 perjawatan pelbagai skim dan gred
dengan nama baru Bahagian Hab Halal.
Pada 2 April 2008, pengurusan pensijilan Halal diambil alih oleh Halal Industry Development Corporation (HDC). Akhirnya, mesyuarat Jemaah Menteri pada 8 Julai 2009 telah memutuskan pengurusan pensijilan Halal Malaysia dalam dan luar negara dikembalikan kepada JAKIM. Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom, kabinet berpendapat HDC perlu memberikan tumpuan kepada fungsi asalnya untuk membangunkan produk dan hab Halal di dalam negara dan di peringkat antarabangsa.
Tidak
dapat dinafikan, kredibiliti JAKIM menerajui pensijilan Halal bukan saja dalam
Negara bahkan di peringkat antarabangsa amat diakui dan mempunyai pengalaman
luas untuk menguruskannya sejak sekian lama.
Pelbagai pihak sebelum ini membantah langkah menyerahkan pengeluaran
sijil berkenaan kepada HDC kerana mendakwa ia mempunyai kepentingan dalam
perniagaan dan akan menyebabkan pengeluaran sijil berkenaan tidak telus. Selaras dengan keputusan itu, semua
kakitangan kerajaan yang dipinjamkan kepada HDC bagi menguruskan urusan
pengeluaran sijil dan membuat pemantauan akan diserap semula ke JAKIM. Kakitangan terbabit terdiri daripada pegawai JAKIM
yang bertanggungjawab mengendalikan ujian secara saintifik dan Islamik serta
kakitangan Kementerian Kesihatan yang telah dipinjamkan bagi membuat pemantauan.
Menyorot perkembangan mutakhir ini, semakin jelas
bahawa minat dan
permintaan terhadap pengeluaran dan pembekalan produk-produk dan perkhidmatan
yang diiktiraf sebagai “Halal ” semakin menunjukkan peningkatan yang luar
biasa, dan menjadi komponen yang wajib dalam memenuhi keperluan dan citarasa
pengguna-pengguna bukan sahaja di kalangan orang-orang Islam malah orang-orang
bukan Islam dalam pasaran sejagat.
Bagi
umat Islam, tidak dapat dinafikan bahawa permintaan ini adalah berasaskan
kepada memenuhi tuntutan agama Islam itu sendiri iaitu untuk memastikan bahawa
setiap produk dan perkhidmatan yang digunakan oleh mereka sama ada pakaian,
perubatan, makanan atau apa sahaja barang gunaan adalah suci dalam ertikata
dibenarkan oleh Islam, dan dengan itu, tidak boleh tercemar oleh apa jua yang
dianggap tidak Halal (haram) dari
segi kandungan dan ramuan, pengendalian peralatan, dan kaedah memproses atau
dari segi pengolahan.
Malaysia
sebagai negara Islam yang sedang pesat membangun adalah merupakan lokasi yang
strategik dan tepat bagi pengeluaran produk-produk dan
perkhidmatan-perkhidmatan Halal untuk pasaran domestik, serantau dan
antarabangsa. Sehingga kini, Malaysia telah berjaya membuktikan keupayaannya
memenuhi syarat, dan kriteria, untuk muncul sebagai Hab atau Pusat Halal Global yang disegani.
Faktor-faktor
seperti struktur perundangan dan peraturan yang berkesan dengan JAKIM sebagai badan
utama, Logo atau Tanda “Halal ” JAKIM telah didaftarkan di bawah Trade Mark,
Penyeragaman pensijilan “HALAL ” melalui Malaysian Halal Standard MS 1500 (veris terbaru 2009), sokongan penyediaan
infrastruktur fizikal dan pentadbiran yang beterusan, asas perkilangan sektor
makanan, perubatan, dan barangan pengguna yang kukuh, rantaian kerjasama dengan
negara-negara asing untuk memudahkan import komponen, bahan-bahan mentah dan
ramuan-ramuan, dasar-dasar yang liberal bagi pelabur-pelabur asing dan tempatan
melabur secara besar-besaran dan dasar-dasar khusus untuk membangunkan industri
Halal amat membantu menjadikan Malaysia sebagai pusat serantau dan global untuk
pengeluar Halal yang diterima oleh
dunia.
Malah, tidak dapat dinafikan imej Malaysia sebagai sebuah negara Islam yang
berintegriti, dalam mempelopori pengeluaran produk-produk Halal, merupakan
penjenamaan “premium” atau kelebihan kepada pengeluaran produk-produk tersebut
di Malaysia. Pendeknya, pasaran antarabangsa menilai tinggi dan menerima
pengiktirafan Halal oleh JAKIM terhadap
produk-produk dan perkhidmatan.
Sebanyak 9,338 pengeluaran Sijil Halal
telah dikeluarkan kepada syarikat-syarikat dan produk-produk sejak Januari 2001
sehingga Oktober 2004. Pada tahun 2010 pula, sebanyak 4,787 Sijil Halal telah dikeluarkan kepada pekilang, premis dan
rumah sembelih oleh pihak Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) dan Majlis Agama
Islam Negeri (MAIN). Jumlah ini meningkat pada kadar 25% setiap tahun.
Sebilangan besar daripada syarikat-syarikat ini merupakan pengusaha dalam
industri Makanan dan Minuman di mana 82% daripada mereka adalah pengusaha Kecil
dan Sederhana (PKS).
Pelaburan dalam sektor pemprosesan makanan
terus menunjukkan peningkatan dan dalam tahun 2003 pelaburan sebanyak RM1.1
ribu juta telah diluluskan dan bagi jangka masa antara Januari hingga Oktober
2004, sebanyak 59 projek memproses makanan telah diluluskan, dengan pelaburan
berjumlah RM 896.5 juta. Malah, Malaysia juga telah berjaya mengeksport
sejumlah RM 2,843.4 juta produk makanan ke luar negara dimana 53% jumlah
eksport adalah ke negara ASEAN dan Timur Tengah yang mempunyai majoriti
penduduk Islam dan pengguna terbesar produk makanan Halal dunia. Keupayaan ini mampu dipertingkatkan
lagi kerana jumlah pasaran antarabangsa makanan Halal bernilai AS 80.7 billion
(RM 298.6 billion) dan nilai ini dijangkakan terus meningkat setiap tahun.
Sehingga 2011, pasaran Halal global terus berkembang dan dianggarkan bernilai
lebih daripada 2.3 trilion Dolar Amerika
setahun di mana lebih 60% daripada nilai pasaran yang dianggarkan berjumlah
680 bilion Dolar Amerika adalah produk makanan Halal. Kini Halal
menjadi nilai komersial yang penting dan tinggi merentasi sempadan bangsa,
agama dan antarabangsa.
Namun, hasrat kerajaan supaya produk-produk dan
perkhidmatan Halal dari Malaysia yang
dapat diterima di kalangan Umat Islam dan bukan Islam di seluruh dunia akan
tinggal cita-cita dan angan-angan sahaja sekiranya keperluan-keperluan dan
kehendak-kehendak asas dari segi kualiti, standard, harga dan pematuhan kepada peraturan-peraturan
sedia ada masih gagal dipenuhi. Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam
Malaysia (JAKIM), Datuk Othman Mustapha telah mengingatkan pihak industri agar
lebih bersedia dan peka dengan tuntutan pensijilan Halal Malaysia dari semasa
ke semasa dan turut berharap agar orang ramai turut bekerjasama
menyalurkan maklumat sekiranya berlaku penyalahgunaan logo Halal. Cabaran buat pengguna Muslim dalam Negara bahawa suatu hakikat yang perlu diterima di Malaysia ialah
tidak kurang 70% industri Halal dikuasai oleh pengusaha bukan Islam & tidak
kurang 60% pengguna di Malaysia adalah beragama Islam.
InsyaAllah,
adalah diharapkan agar pensijilan Halal ini terus dimantapkan dan Malaysia kekal
menjadi peneraju untuk dicontohi oleh negara-negara yang lain. Moga perkongsian
kali ini mendatangkan manfaat buat semua, diberkati Allah S.W.T. dan menjadi
bekalan kebaikan di akhirat kelak.
Abdullah Abas ~ Pencinta Halal
Perunding berdaftar/ Ahli Professional MIFT
Tutor Keselamatan Makanan diiktiraf HABC
Facebook : inspirasi Halal
kredit to :
1. halal.gov.my/v3/index.php/ms/korporat/sejarah-halal
2. utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20121229/dn_04/Denda-berkuat-kuasa-1-Januari
3. dwnmasyarakat.dbp.my/?p=1435
4. yadim.com.my/wacana_ekonomi/view.asp?Id=171
5. i-genhalal.blogspot.com
Comments
Post a Comment