Tuesday 25 December 2012

MS 1500

MS 1500 Standard Malaysia berkenaan Makanan Halal

PENDAHULUAN
Bismillah. Standard Malaysia bertajuk ‘Makanan Halal:Pengeluaran, Penyediaan, Pengendalian dan Penyimpanan – Garis Panduan Umum (MS 1500:2004) telah dibangunkan di bawah Sistem Pembangunan Standard Malaysia yang di bawah tanggungjawab Jabatan Standard Malaysia (DSM), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.  Pada umumnya, Jabatan Standard Malaysia (STANDARDS MALAYSIA) berperanan membangun dan mempromosikan penggunaan Malaysian Standards (MS). Dalam membangunkan MS  dan melaksanakan aktiviti standardisasi di peringkat antarabangsa, STANDARDS MALAYSIA bertanggungjawab dalam hal-hal berkaitan polisi dan strategi. STANDARDS MALAYSIA telah melantik SIRIM Berhad bagi menguruskan pelaksanaan di peringkat teknikal.

Standard Malaysia ini merupakan satu daripada lima inisiatif Kerajaan di dalam merealisasikan Malaysia sebagai pusat makanan Halal.  Lebih daripada 120 jawatankuasa teknikal dan kumpulan kerja telah ditubuhkan di bawah 24 Jawatankuasa Standard Perindustrian (ISC) untuk membangunkan Malaysian Standards (MS) MS 1500 ini dibangunkan oleh Jawatankuasa Standard Perindustrian Kebangsaan yang berkaitan dengan Halal (ISC I) yang mana telah diwakili oleh pelbagai organisasi termasukJAKIM yang merupakan Pengerusi kepada Jawatankuasa Teknikal yang berkaitan untuk gambaran menyeluruh sistem pembangunan standard di Malaysia dan kaitan ISC I di dalam sistem ini.

Skop standard ini mengandungi garis-garis panduan yang praktikal bagi industri makanan mengenai penyediaan dan pengendalian makanan Halal (termasuk penambah nutrien). Ia bertujuan menyediakan peraturan asas bagi produk makanan serta perdagangan atau perniagaan makanan di Malaysia. Ia akan digunakan oleh JAKIM sebagai asas untuk pensijilan tetapi akan ditambahkan dengan banyak keperluan yang lainnya bagi melengkapkan proses pensijilan.

Dokumen ini telah melalui proses yang diselaraskan kepada keperluan standard antarabangsa sebagai contoh; Pertubuhan Standardisasi Antarabangsa (ISO), di mana sistem pembangunan standard antarabangsa adalah asas persetujuan semua pihak yang berkepentingan seperti Kerajaan, sektor swasta, NGO, penyelidik dan badan-badan profesional. Malaysia (DSM) menggunakan polisi ISO yang sama.


FORUM UMUM SEMAKAN KEDUA
Tanggal 3 Mac 2009, satu forum umum semakan kedua MS1500 telah diadakan di Dewan Bunga Tanjung, Kelab Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Forum ini adalah anjuran bersama Kementerian Sains dan Teknologi (MOSTI) dan Jabatan Standard Malaysia dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia. SIRIM pula bertindak selaku pengurus forum tersebut. Semakan Kedua Standard ini sebenarnya telah dibuka untuk Public Comment sejak dari 1 Februari 2009 sehingga 31 Mac 2009

Semakan kedua Standard Malaysia ini telah dibangunkan oleh Jawatankuasa Teknikal bagi Makanan Halal dan Barang Gunaan Islam dan ianya di bawah bidang kuasa Jawatankuasa Standard Perindustrian Standard Halal. Dengan terbitnya Semakan Kedua Standard Malaysia ini, maka secara automatic ianya akan membatal dan menggantikan MS 1500:2004 yang digunapakai dan menjadi rujukan majoriti pengusaha makanan Halal bukan sahaja di Malaysia bahkan di seluruh dunia.

Mengikut draf Malaysia standard yang telah dikeluarkan, beberapa perubahan telah dilakukan terhadap standard sebelum ini setelah disemak semula dan perubahan utama di dalam semakan ini adalah seperti berikut:

a) dua (2) definasi hukum syarak, dari sudut agama dan perundangan negara;
b) penambahan klausa-klausa dan sub-klausa berikut:
i. tanggungjawab pengurusan;
ii. premis;
iv. pembungkusan, perlabelan dan pengiklanan; dan
v. kaedah pneumatic stunning serta gambarajah tempat meletakkan pneumatic stunner pada haiwan.
c) pemansuhan kaedah penyembelihan dengan menggunakan pisau mekanikal; dan
d) secara keseluruhan, pengubahsuaian dan penambahbaikan pelbagai klausa –klausa untuk penerangan dan pemahaman yang lebih jelas;

Versi bahasa Malaysia ini adalah terjemahan daripada versi asal di dalam bahasa Inggeris iaitu MS 1500, Halal food - Production, preparation, handling and storage – General guidelines. Jika terdapat sebarang pertikaian semasa penggunaan standard ini, versi bahasa Inggeris adalah dirujuk.


PUBLIC COMMENT – REAKSI
 
Usaha dan inisiatif Jawatankuasa Teknikal bagi Makanan Halal dan Barang Gunaan Islam (sebelum ini dikenali Jawatankuasa Teknikal bagi Makanan Halal sahaja) wajar dipuji memandangkan ianya menunjukkan komitmen Kerajaan melalui Jawatankuasa ini untuk menambahbaik standard ini agar terus berkualiti dan relevan dengan peredaran masa. Dengan dibarisi oleh muka lama (yang terlibat dengan MS1500:2004) dan muka baru dalam jawatankuasa ini, ianya mampu menjadi sinergi untuk memastikan standard ini terus menjadi antara rujukan utama para pengusaha dan peniaga yang terlibat langsung dalam industri makanan Halal seantero dunia.

Menyedari tanggungjawab untuk sama-sama menambahbaik serba sedikit nilai MS1500:2009 ini, Jawatankuasa Pemantauan Halal dari satu syarikat pengusaha Bumiputera makanan Halal yang beroperasi di Selangor telah mengesyorkan agar perkara-perkara berikut diambil kira :

1.   Ketidakselarasan atau bercanggah dengan Keputusan Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan.

1.1   Klausa 3.5.1.1.1 (h) haiwan Halal yang dipelihara dan diberi makan najis dengan sengaja dan berterusan;

Ulasan : Keputusan Jawatankuasa Muzakrah Majlis Fatwa ke 2 12/5/1981 perkara (ii) menyatakan bahawa makanan ayam yang diproses bahan-bahan bercampur dengan najis seperti darah lembu, darah babi dan lain-lain adalah harus atau Halal.

Terdapat makanan ayam menggunakan meat and bone meals (MBM), blood meal dan atau kalsium berasal haiwan di gunakan di dalam ransum makanan dalam kadar yang sedikit berbanding dengan kadar kacang soya dan jagung yang tinggi. Dengan memasukkan perkara ini sebagai syarat pengeluar daging ayam, akan memerlukan sijil Halal dari ladang ayam yang begitu banyak bilangan. Ini adalah tidak praktikal serta membazir waktu dan tenaga.

1.2   Lampiran A Jadual A1. dicadang untuk dikeluarkan dari standard oleh kerana:
a)    Tidak selaras dan ada yang bercanggah dengan perkara ii(b) Keputusan Fatwa Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan 29 September 2005;
b)    Tidak dinyatakan kekuatan voltan yang dipakai. Perlu lebih banyak data dari penyelidikan penggunaan kejutan elektrik untuk haiwan ternakan tempatan sebelum parameter terdapat dalam jadual boleh dan selamat dipakai;
c)    Lampiran A, perkara A3 : Penggunaan Pneumatic Percussive Stunnner telah dibenarkan oleh Muzakarah khas majlis Fatwa 13 Mac 2006. Dalam Fatwa ini tidak menyatakan tekanan udara maksimum 225 psi seperti dalam standard.

1.3   Muzakarah Khas Jawatankuasa Majlis Fatwa bertarikh 29 September 2005 mengharamkan pengunaan penetrative dan non-penetrative captive bolt (mushroom head)(keputusan (i)). Manakala keputusan (ii) pula hanya kaedah kejutan elektrik sahaja dibenarkan.

Penetrative dan non-penetrative captive bolt dan pneumatic percussive stunner adalah merupakan jenis ketukan atau percussion stunner. Dari pengalaman kami semua, stunner jenis ketukan ini boleh menyebabkan kematian haiwan jika kuasanya tidak dikawal. Beza antara captive bolt dan pneumatic adalah kuasa yang diguna untuk menolak piston/ plunger keluar dari barrel alat tersebut. Captive bolt menggunakan catridge (selonsong) daya tolakan adalah dari letupan.

Terdapat beberapa jenis catridge mengikut kekuatan daya tolakan dan ditanda merah, kuning, coklat, dan hijau. Penggunaan captive bolt pernah dibenarkan oleh Majlis Fatwa dengan syarat sama seperti pneumatic diantaranya adalah dengan menggunakan mushroom head. Pneumatic stunner menggunakan tekanan udara untuk menolak piston. Kekuatan tekanan udara tersebut boleh dikawal.

Adalah dicadangkan supaya penggunaan stunning jenis percussion ini di semak semula dengan teliti dan komprehensif oleh jawatankuasa Teknikal dan di kemukakan semula kepada Majlis Fatwa Kebangsaan supaya kekeliruan dapat diatasi sebelum dimasukan ke dalam standard

1.4   Mechanical slaughter
Kaedah penyembelihan diatas telah dikeluarkan dari draf sedangkan kaedah penyembelihan telah diputuskan harus oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa kali ke 48, 3 April 2000. Dengan mengeluarkan dari draf akan memberi interpretasi seolah-olah kaedah mekanikal ini tidak lagi dibenarkan atau diragukan.

Untuk pengetahuan Jawatankuasa Teknikal, kaedah penyebelihan ini diguna oleh rumah sembelih ayam di luar negara yang telah diluluskan untuk tujuan import oleh kerajaan Malaysia. Contohnya beberapa rumah sembelih ayam di Denmark telah diluluskan untuk produk Mechanised Deboned Meat (MDM) untuk tujuan import. Denmark adalah satu-satunya sumber MDM untuk pemerosesan sausage/frankfurter. Hampir semua syarikat pemerosesan Frankfurter di Malaysia memporoleh bahan mentah dari Denmark

2.   Keperluan ( Perkara 3)

Klausa 3 Keperluan hendaklah difokuskan dan dikhaskan untuk isu-isu syariah sahaja dan perkara yang tidak berkaitan dengan syariah seperti GMP, hygiene dan sistem kualiti (3.1-3.4,3.6 dan 3.7) dikeluarkan dari perkara 3. Isu-isu GMP dan sebagainya telah pun mempunyai peraturan serta perundangan dan dikuatkuasakan oleh jabatan atau agensi Kerajaan yang lebih kompeten yang ttidak dimasukkan kapada standard. Cukup dengan diberi rujukan sahaja. Kekeliruan dan isu timbul apabila badan pensijilan Halal mula menggunakan isu-isu GMP, hygiene untuk tidak mengeluarkan logo atau sijil Halal sedangkan loji pemprosesan adalah di dalam pengawasan jabatan atau agensi Kerajaan

3.   Standard Halal hendaklah menumpukan perkara syariah sahaja. Adalah didapati standard Halal berkaitan syariah tidak diberi tumpuan sepenuhnya. Berikut adalah perkara/isu syariah yang perlu diambil tindakan;

3.1   Prosedur penyucian najis mughallazah. Prosedur ini perlu diteliti supaya ianya lebih jelas, sesuai dan praktikal bagi tujuan pembersihan alat atau bangunan supaya lebih berguna sebagai panduan oleh pihak industri. Juga mengambilkira pandangan yang lebih menyeluruh bagi kaedah pencucian seperti penggunaan bahan-bahan alternatif selain daripada tanah contohnya air panas, minyak panas atau api;

3.2   Panduan bagi penyucian najis muttawasitah hendaklah disediakan. Panduan tersebut lebih berguna dan lebih relevan. Misalnya di rumah penyembelihan, semasa proses penyembelihan, najis seperti darah dan isi perut (stomach/intestine content) sering mencemari daging terutama semasa proses mengeluarkan perut dan usus (eviceration). Penyucian najis muttawasitah lebih kerap dan banyak dilaksanakan dari samak;

3.3   Klausa 3.2.8 Jarak antara premis dan ladang babi diyatakan dengan jelas contohnya 200 meter atau 1 km atau mengikut kriteria kehendaki oleh syariah;

3.4   Klausa 3.2.9 ditambah satu ayat lagi berbunyi ‘ Jika sekiranya premis yang digunakan tidak dikhususkan sembelihan Halal sahaja, penyembelihan Halal secara berkala (time/product dedicated) dibenarkan tetapi hendaklah dikawal oleh Badan Islam yang diiktiraf oleh Pihak berkuasa Agama Islam Malaysia’;

3.5   Klausa 3.2.10 dikeluarkan dari standard atau sebagai alternatif ditambah satu ayat lagi berbunyi “ penyediaan karkas boleh dibuat di premis lain dengan syarat premis tersebut di kawalselia oleh Pihak berkuasa Agama Islam atau badan seumpamanya yang diiktiraf

3.6   Klausa 3.5 : Sumber makanan dan minuman Halal.

3.7   Klausa 3.5.1.1 Haiwan darat . Senarai a) hingga i) di keluarkan dan diganti dengan senarai haiwan Halal sahaja yang lazim dijadikan makanan manusia.Klausa 3.5.2 (f) Perkataan (Basmallah) diganti dengan perkataan (Tasmiah)

4.   Definisi
Klausa 2.1.1 Hukum Syarak definasi dipermudah supaya difahami semua dan tidak mendatangkan kekeliruan termasuk bukan Muslim.

Klausa 2.3 (e) tidak mengandungi mana-mana bahagian atau anggota manusia. Perkataan lain didalam ayat di mansuhkan.

5.   Klausa 4 Pematuhan : Ayat kedua di mansuhkan

6.   Klausa 5 Sijil Halal. Ayat ini tidak memberi apa-apa makna dan dimansuhkan

7.   Klausa 6 tidak dapat dikuatkuasakan dan bukan sebahagian dari standard dan hendaklah dimansuhkan

Memandangkan kepada perkara yang dibangkitkan adalah perkara dasar berkaitan dengan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan dan untuk mengelakkan kekeliruan adalah dicadangkan draf semakan kedua ini disemak secara kritikal oleh individul yang arif di dalam syariah dan pakar teknikal yang berkaitan. Beberapa isu perlu diselesaikan terlebih dahulu dengan Majlis Fatwa supaya standard ini selari dan tidak bercanggah dengan Keputusan Fatwa.

KESIMPULAN
Dengan terbitnya MS1500:2009, ianya diharapkan akan mampu memacu industri makanan Halal tempatan untuk terus bersaing di persada di antarabangsa. Tiada gunanya andai kita mendabik dada mengatakan kitalah juara Halal yang terbaik namun hakikatnya negara lain terus maju ke hadapan meninggalkan kita dalam industri ini. Buat saudara-saudara seIslamku, betulkan niat untuk mencapai mardhatillah, perjuangan kita dalam industri Halal di dunia hari ini adalah untuk menyemai hasilnya di akhirat kelak. Industri yang menyediakan pulangan pendapatan beratus-ratus billion malah dikatakn mencapai trillion ini, sudah pasti tidak mampu menyaingi ganjaran dan pulangan yang disediakan oleh Allah S.W.T di sana nanti.




Abdullah Abas ~ Pencinta Halal
Perunding berdaftar/ Ahli Professional MIFT
Tutor Keselamatan Makanan diiktiraf HABC
Facebook : inspirasi Halal

kredit to :
1. halal.gov.my/v3/index.php/ms/garis-panduan/standard-malaysia
2. i-genhalal.blogspot.com
3. Jawatankuasa Pemantauan Halal, syarikat Bumiputera Selangor

No comments:

Post a Comment