Bismillah
Satu
piawaian Amalan Pengilangan Islam atau Islamic
Manufacturing Practices (IMP) yang menekankan pengeluaran produk makanan
dan barang gunaan yang mencapai status Halalan Toyyiba telah diperkenalkan
sejak tahun 2005, selaras dengan perkembangan positif Perbankan Islam dan
Takaful Islam dalam Negara. Bagi merealisasikan hasrat melihat IMP dapat
dijalankan secara praktikal, maka sebuah kilang bertaraf Amalan Pengilangan
yang Baik atau Good Manufacturing Practices (GMP) telah dibangunkan dan menjadi
model pengilangan IMP. IMP bukan lagi
melihat kebersihan dari sudut lahiriah dan fizikal, malah dari sudut kesucian
dan kerohanian [2]
Pada hari ini, pengilangan
GMP semakin mendapat tempat dan menjadi amalan kebiasaan di kalangan indsutri
pengilangan. Secara umumnya, pensijilan
GMP adalah di bawah bidang kuasa Kementerian Kesihatan Malaysia iaitu melalui Bahagian
Keselamatan Dan Kualiti Makanan (BKKM) bagi GMP untuk produk makanan dan
melalaui Bahagian Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) bagi produk
ubat-ubatan, makanan tambahan (supplement)
dan kosmetik.
Berdasarkan garis panduan yang dikeluarkan oleh BKKM, GMP diwujudkan bagi membantu industri untuk mencapai
piawai pengeluaran makanan yang lebih tinggi bagi memenuhi kehendak-kehendak
keselamatan makanan dan kehendak pengguna. Satu garis panduan telah disediakan
sebagai panduan terhadap elemen-elemen utama GMP kepada industri makanan
daripada penerimaan bahan mentah hingga ke pengedaran produk. Pelaksanaan garis
panduan yang betujuan mewujudkan keseragaman dalam GMP bagi industri makanan.
Garispanduan ini terpakai kepada semua jenis industri
makanan di Malaysia termasuk bidang pemprosesan, pembungkusan, penyimpanan,
penstoran dan pengedaran [4] .
Bagi pensijilan GMP melalui BPFK, pelaksanaannya
adalah sebagai pra-syarat memenuhi salah satu keperluan Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984,
untuk melayakkan permohonan lesen pengilang serta pendaftaran produk /
pemberitahuan kosmetik. GMP adalah piawai yang perlu dipatuhi oleh pengeluar
produk farmaseutikal / tradisional berdaftar dan kosmetik untuk memastikan
bahawa produk yang dihasilkan adalah selamat, berkesan dan berkualiti. Sijil GMP dikeluarkan bagi tujuan
pengeksportan produk berdaftar yang dikeluarkan dalam negara. Ia mengesahkan
bahawa pengeluar tempatan mematuhi keperluan GMP. Sijil ini diperlukan oleh agensi-agensi
kawal selia di luar negara untuk pendaftaran produk di negara-negara mereka [5]
.
IMP menambah nilai GMP dengan pengisian unsur kesucian dan
kerohanian di mana penekanan diberikan kepada pemprosesan produk oleh
orang-orang Islam yang beramal dengan amalan Islam. Dengan kata lain, IMP juga adalah suatu
piawaian bertaraf Halalan Toyyiba, iaitu
Halal lagi baik yang mempunyai prinsip-prinsip kesucian rohani, jasmani,
keselamatan, kualiti dan keberkesanan terhadap pemikiran, perasaan, jiwa dan akhlak
manusia. Proses pengilangan yang bukan
sahaja suci dari aspek fizikal yakni tiada bahan haram atau pencemaran dengan
bahan haram malah juga suci dari sudut rohaninya iaitu pemprosesan produk
dijalankan oleh orang-orang Islam yang beramal dengan amalan Islam semasa
menjalankan kerja [2] .
Penguasaha IMP yang melibatkan dalam pembuatan produk makanan yang
Halalan Toyyiba mestilah mengetahui persoalan hokum pembuatan produk dan
mempunyai ilmu berhubung dengan persoalan keagamaan. Selain itu, mereka juga perlu
bertanggungjawab membekalkan produk yang
benar-benar memenuhi keperluan syarak dan menyedari bahawa penghasilan produk
akan menjadi darah daging dan akan dituntut di akhirat kelak. Malah, sumber kewangan yang digunakan untuk
menjalankan perniagaan tidak bersumberkan riba dan yang terpenting ialah
menyematkan niat untuk menyediakan produk yang Halal lagi baik kepada pengguna
Muslim semata-mata kerana Allah S.W.T [2] .
Bagi memenuhi situasi kilang dan bahan mentah bertaraf IMP, maka
susunan dalam kilang mestilah mengikut syariat di mana tiada muzik sebarangan
didendangkan tetapi bacaan Al Quran diperdengarkan. Selain itu, kuliah kefahaman Halal, IMP
mahupun sistem keselamatan makanan seperti GMP diadakan dari semasa ke semasa. Malah, kuliah kefahaman agma juga diadakan di
kalangan pihak pengurusan dan pekerja 3 kali setiap minggu. Sumber bahan mentah yang digunakan mestilah
Halal dan mendapat pengesahan dari pihak berkuasa dan unit Audit Syariah
Dalaman. Peralatan dan bahan mentah
mestilah dibersihkan mengikut piawaian syariah seperti penggunaan air mutlak
yang bersih dan suci lagi menyucikan [2] .
Elemen pekerja juga ditekankan dalam pengilangan IMP di mana
pemilihan pekerja mestilah yang Islam dan beriman kepada Allah dan
RasulNya. Mereka mestilah mengetahui
dengan sungguh-sungguh hokum bersuci (thaharah) berhubung dirinya dan kesucian
bahan perlatan dan bahan mentah. Aspek pengetahuan
terhadap air mutlak dan air mustakmal, kemampuan membaca al Quran juga
ditekankan bagi memenuhi pengilangan IMP ini.
Pekerja mestilah menjadikan amalan membaca Basmalah apabila memulai
sesuatu pekerjaan dan amalan doa-doa khusus serta sentiasa dalam keadaan
berwudhu’. Percampuran antara lelaki dan
perempuan juga dipraktikkan di mana ruang kerja antara meraka diasingkan [2]
.
Kemampuan membaca al Aquran ditekankan kerana banyak doa dan
bacaan yang perlu dibaca semasa proses pengilangan. Selain itu, elemen wudhu ditekankan supaya
cahaya keberkatan (Nur) wudhu’ sentiasa ada pada operator. Nur dari bacaan al Quran, basmalah dan wudhu’
diharapkan melimpah masuk ke dalam produk yang akhirnya menghasilkan jiwa yang
murni dan bertaqwa di kalangan pengguna.
Natijahnya, manusia mengalami perubahan pemikiran, perasaan, jiwa dan
budi pekerti yang akan menjadi hamba Allah yang lebih taat kepada perintah
Allah dan RasulNya [2] .
Pengilangan IMP memandang penting persoalan Halal dan haram
makanan dan barang gunaan harian kerana menjadi salah satu elemen terpenting
orang Islam berkualiti dalam pembinaan tamadun manusia. Daging yang tumbuh dari sumber yang haram menyebabkan
manusia mudah terjebak dalam lingkaran maksiat dan menjadikan hati terhijab
untuk mendapat cahaya hidayah Allah.
Pada saat hati telah dipenuhi dengan titik-titik hitam dan maksiat
sehingga tiada ruang lagi untuk titik kebaikan, maka pada pada saat itu
neraka menjadi tempat yang lebih baik
untuk mereka [2] .
Antara kelebihan pemilihan makanan yang Halalan Toyyiba
termasuklah menjalinkan ukhuwan dan kasih sayang di kalangan umat Islam atas
dasar Iman kepada Allah sekaligus menghilangakn perasaan dan sifat dengki
(hasad) dan sifat-sifat tercela di kalangan orang Islam. Secara langsung, akhlak yang terpuji dapat
dibina di kalangan orang Islam dan melahirkan umat yang kuat pegangan akidah
dan agama. Ini kerana, pengilangan IMP menyedari hanya darah daging yang suci
dari makanan yang syubhat dan haram adalah layak untuk masuk ke syurga Allah [2]
.
Gerakan IMP ini diterajui oleh syarikat Sidratul Corporation
Sendirian Berhad (Sidratul) yang merupakan sebuah syarikat milikan 100%
Muslim. Ia mula beroperasi pada awal
tahun 2006 sebagai manifestasi menyokong dan membantu membangunkan Industri
Halal yang kian pesat berkembang terutamanya di Malaysia. Teras perniagaan Sidratul adalah dalam
industri pengilangan produk-produk makanan, minuman dan kosmetik Halal selain
daripada memberi perkhidmatan perundingan kepada usahawan-usahawan Isam yang
ingin menceburkan diri didalam industri makanan Halalan Thoyyiba.[1]
.
Selain menyediakan produk yang berkualiti kepada
pelanggan-pelanggan, melalui gabungan makanan-makanan sunnah dan herba-herba
yang diproses dengan berpandukan syarak melalui Amalan Pengilangan Secara Islam
atau dikenali sebagai Islamic Manufacturing
Practice (IMP), syarikat ini percaya bahawa makanan yang Halal lagi baik
merupakan asas kepada pembentukan jiwa seorang Islam yang beriman dan insyallah
akan mencapai Ihsan [1] .
Pembuatan produk secara Halalan Toyyiba merupakan kombinasi nilai-nilai
fizikal dan spiritual berasaskan mengenai hokum Syarak [1] .
Secara ringkasnya, Sidratul Corporation disokong oleh tiga
syarikat yang lain iaitu Sidratul Enterprise sebagai entiti yang menjalankan
pengilangan, Sidratul Edar sebagai entiti yang menjalankan promosi dan pemasaran dan Sidratul
Trading sebagai entiti yang menguruskan pengangkutan dan pengedaran [1]
.
Kilang
makanan milik syarikat Sidratul Corporation beralamat di No.12, Jalan
Industri 1, Taman IKS MIEL, 33010 Kuala Kangsar Perak pada 7 Mei 2013 dan mengeluarkan produk makanan
berasaskan rumpai laut seperti spagemee rumpai laut, makanan berasaskan madu
seperti madu akasia, madu sawda, madu pala, madu guarana, madu mahkota dewa dan
madu bunga cengkih, makanan berasaskan barli seperti bar barli madu Raf-Raf, coklat barli Aswad, biskut barli Raf-Raf dan barli Aswad
dan makanan prebiotik seperti susu kambing prebiotik akasia dan rumpai laut
coklat prebiotik akasia. Selain itu,
minuman juga dikeluarkan dari kilang ini termasuklah susu seperti susu penuh
krim Halib’s, susu penuh krim Halib’s
Gold, susu kambing Caliph Goata
dan kopi Goata, cordial ros dan
rumpai laut, minuman berasaskan koko seperti Hot Choc dan Honeko, dan
juga minuman saffron seperti Saffron Sparkling
dan kordial Saffron oren madu [3] .
Produk yang dikeluarkan adalah sama ada milik syarikat ini sendiri atau
kontrak pengilangan (contract
manufacturing) dari syarikat lain.
Salam 2014 yang penuh optimis dan kejayaan :-)
Abdullah Abas ~ Pencinta Halal
Trainer Pengendali Makanan KKM
Ahli Professional MIFT
Facebook : Fadhli RahmanAbas
Email : progenfadhli@gmail.com
Rujukan :
1.
Laman Sesawang Sidratul Corporation Sendirian
Berhad (http://www.sidratul.com/)
2. Ahmad Tajuddin Arshad. 2010. Halalan Toyyiba: Buku Panduan IMP.
Penyelaras Falsafah & Sains Islam Universiti Sains Malaysia. Pulau Pinang
3.
Product Catalogue. Sidratul Corporation
4. Portal Rasmi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian
Kesihatan Malaysia. (http://fsq.moh.gov.my/v3/component/k2/item/266-garis-panduan-amalan-pengilangan-yang-baik-gmp/266-garis-panduan-amalan-pengilangan-yang-baik-gmp)
5. Portal Rasmi Bahagian Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan,
Kementerian Kesihatan Malaysia. (http://portal.bpfk.gov.my/index.cfm?&menuid=146&parentid=113)
No comments:
Post a Comment